Tinos, Cyclades, information about the island

Τήνος

Η Τήνος είναι ένα ακόμη όμορφο Κυκλαδονήσι, που χρωστά τη φήμη του στα θαύματα της Παναγιάς. Βρίσκεται στις βόρειες Κυκλάδες, ανάμεσα στη Σύρο, την Άνδρο και τη Μύκονο.
Το νησί έχει γίνει διάσημο ως θρησκευτικό κέντρο. Κι όμως, παρόλη την τεράστια σημασία που έχει για την ορθοδοξία, η Τήνος διαθέτει και πολλές φυσικές καλλονές και σημαντικά αξιοθέατα τα οποία – δυστυχώς – πολλοί από τους χιλιάδες επισκέπτες της, τα αγνοούν αφού οι περισσότεροι αρκούνται σε μια ημερήσια εκδρομή στα πλαίσια της εκπλήρωσης ενός τάματος.
Αξίζει λοιπόν, να γνωρίσετε την άγνωστη Τήνο. Να περιηγηθείτε στα γραφικά χωριά της, να δείτε τα αυθεντικά κυκλαδίτικα τοπία της ενδοχώρας, με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους περιστερώνες και τα ξωκλήσια. Να κολυμπήσετε στις παραλίες της, που μακριά από την τουριστική κίνηση διατηρούν την πρωτόγονη ομορφιά τους. Επίσης, θα επισκεφθείτε τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, φανερώνουν πτυχές του παρελθόντος του νησιού και το ρόλο του ως θρησκευτικό κέντρο σε κάθε ιστορική περίοδο.

Γεωγραφία:
Η Τήνος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων (Έκταση 194 τ. χμ.) μετά την Νάξο και τη Άνδρο. Εχει 8.574 κατοίκους (απογραφή 2001) μοιρασμένους σε 62 οικισμούς. Ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου. Η απόσταση από την Άνδρο είναι μόλις (στο σημείο που ονομάζεται Στενό) 1/2 μίλι ενώ η κοντινότερη απόσταση απο τις ακτές της Μύκονου απέχουν περίπου 5 μίλια και 9 μίλια απο λιμάνι σε λιμάνι. Νοτιοδυτικά τού νησιού και σε απόσταση 12 μιλίων βρίσκεται η πρωτεύουσα του νόμου, η Σύρος. Συνολικά υπάρχουν 41 παραλίες, 20 στη Νότια-Νοτιοδυτική πλευρά, 8 στη ΝοτιοΑνατολική και 13 στη Βόρεια – ΒορειοΑνατολική πλευρά.

Μαρμαρογλυπτική: Περισσότεροι από 1000 Τήνιοι μαρμαράδες, με εργαλείο την Σμίλη και το τηνιακό μάρμαρο, έπλασαν αριστουργήματα λαϊκής τέχνης. Μπορείτε να συναντήσετε σε όλο το μήκος και το πλάτος του νησιού αναρίθμητα αριστουργήματα: Yπέρθηρα διακοσμημένα με καράβια, ψάρια, περιστέρια και δέντρα, οικόσημα σε μαρμάρινα αετώματα πάνω από τις πόρτες, βρύσες μαρμάρινες, σιντριβάνια, τέμπλα εκκλησιών και κενοτάφια με παραστάσεις και αγάλματα εξαιρετικής τέχνης.
Αυτή η απαράμιλλη αισθητική της δίνει μία μοναδική ποιότητα και αξία σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.Το 19ο αιώνα, στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης του νεοσύστατου κράτους, τεχνίτες από την Τήνο ανέλαβαν μνημειακά κτήρια της Αθήνας, όπως τα Παλαιά Ανάκτορα (Βουλή), το Πανεπιστήμιο, η Ακαδημία, η Εθνική Βιβλιοθήκη, πολλά αρχοντικά και εκκλησιές, όπως η Μητρόπολη, αλλά και αναστηλώσεις αρχαίων μνημείων, όπως ο Παρθενώνας και η Ολυμπία.

Η μεγάλη ζήτηση για μαρμαράδες οδήγησε πολλούς να αφήσουν το νησί για να ανοίξουν μαρμαρογλυφεία στην Αθήνα, όπου σταδιακά δημιουργήθηκε ισχυρό κέντρο λιθογλυπτικής. Το αστικό περιβάλλον και οι νέες ανάγκες της πελατείας απομάκρυναν τους μαρμαράδες της πρωτεύουσας από την παράδοση, με αποτέλεσμα τα έργα τους να αποκτήσουν αστικό ύφος. Μάλιστα πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να σπουδάσουν διαμορφώνοντας έτσι μια νέα γενιά «σπουδαγμένων» γλυπτών-καλλιτεχνών που διέφερε από τους έμπειρους μαρμαρογλύπτες-μάστορες. Ονομαστοί εκπρόσωποι αυτής της ακαδημαϊκής γλυπτικής είναι οι Γ. Χαλεπάς & Δ. Φιλιππότης.
Για να κατανοήσουμε το πόσο βαθιά στον χρόνο και στα κύτταρα των Τηνίων βρίσκεται η Γλυπτική, αρκεί να αναφέρουμε ότι ο πατέρας του γλύπτη Φειδία κατάγονταν από την Τήνο.

Ξυλογλυπτική:
Οι Τηνιακοί τεχνίτες, εκτός από το μάρμαρο επεξεργάσθηκαν και το ξύλο. Γνωστοί ξυλόγλυπτες όπως ο Χατζηνικολός Πρίντζης, ο Ιωάννης Κολλάρος και ο Ιώαννης Πλατής φιλοτέχνησαν έργα όπως το κουβούκλιο της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ! …

Προϊόντα τής Τήνου: Λαχανικά, οπωροκηπευτικά, πατάτες, γαλακτοκομικά,όπως τα ονομαστά Τηνιακά τυράκια και την άριστης ποιότητας γραβιέρα παραγωγής του τυροκομείου Τήνου. Επίσης το άριστης ποιότητας θυμαρίσιο μέλι και το περίφημο “ροζακί” σταφύλι. Ξεχωριστός μεζές του γιορτινού τραπεζιού είναι η “λούζα” – χοιρομέρι ψημένο στο κόκκινο κρασί και μπαχαρικά.

Μουσεία:
ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Μουσείο Κώστα Τσόκλη